Boka Mats Samuelsson

No2crimes / Våra tjänster  / Föreläsningar / Boka Mats Samuelsson

Mats Samuelsson

FD. Polis och Utbildning

Kontaktinformation

Telefonnummer: 072 179 70 00
E-post: mats@no2crimes.se

Boka för stödsamtal, föreläsningar och utbildningar.

Bakgrund

 
POLIS I ÖVER 30 ÅR
Axplock: Yttre befäl på Ingripandeverksamheten i 6 år och samtidigt Polisinsatschef för större händelser som högriskmatcher i idrott, demonstrationer, grova våldsbrott, försvunna personer mm. 6 år på en Ungdomsgrupp i Norrköping som projektledare, utredare och analytiker. 6 år som operativ analytiker på en Underrättelseenhet och ett och ett halvt år som operatör på Hemliga Tvångsmedelsgruppen (telefonavlyssning mm). Är väldigt engagerad och målinriktad och detta har gjort att jag är väldigt bred i min polisiära kunskap.
 
Axplock av mina utbildningar som polis: Brottsförebyggande arbete på Linköpings Universitet. Hot-och riskbedömningskurser, mot både person och händelser. Olika chefs- och ledarskapsutbildningar.  Arbetsmiljöutbildning. Hedersrelaterat våld. Förhörsteknik. Förundersökningsledarutbildning. Spaningsutbildning.  Inre och yttre utlänningskontroll
 

g har löst tusentals olika akuta problem när allmänheten ringt 112 och jag älskar att hjälpa till.

 
Nedan finns en del av vad jag kan hjälpa dig med. Om du inte hittar lösningen på ditt problem  eller behöver annan hjälp kontakta mig. Första kontakten är kostnadsfri, fyll i och skicka kontaktformuläret på Kontaktsidan, så kontaktar jag dig.  
 
RESERVOFFICER LIKA LÄNGE
Varit Pansartrupperna trogen hela min officerskarriär. Grundutbildad som stridsvagnsbefäl och växlade sedan spår till Underrättelseofficer. Är idag anställd som Samverkansofficer. Bra på kommunikation / ledarskap och stabsarbete.
 
Utlandstjänstgöring för FN
Första utlandsuppdraget var  för FN i Libanon (UNIFIL), då jag arbetade 6 månader som Ställföreträdande Kompanichef för det svenska Transportkompaniet. Där testades mitt ledarskap ordentligt, små problem kan bli väldigt stora, när man är 450 mil bort.  
 
Jag har även arbetat för FN som militär observatör, först ett år i Mellersta Östern (UNTSO) och sedan ett år i Kashmir (UNMOGIP). Som militär observatör är man obeväpnad, man arbetar i uniform och bär FN-basker eller Field Cap, åker i vita jeepar som är märkta UN på båda sidorna och har en  FN-flagga uppsatt på bilen. Arbetsuppgifterna var oftast ytbevakning och uppsökande verksamhet av de militära förband som fanns i området. Internationella insatser med engelska som arbetsspråk. Jag avslutade både missionerna med stabsbefattning som Operation Officer, där jag planerade och ledde den operativa verksamheten. Som militär observatör klarar man sig helt på egen hand, ordnar sitt eget boende osv. och jag har därför bland annat hyrt lägenhet i både Islamabad och Damascus.
 
Norrköping Linköping Stockholm Malmö Göteborg Fysisk Säkerhet Utredning Utbildning Rådgivning Föreläsning spaning hjälp mentala förberedelser hot och riskbedömningar stöld arbetsplatser olaglig andrahandsuthyrning alkohol sprit droger narkotika
Utlandstjänstgöring för EU
Som polis har jag arbetat ett år i Afghanistan för EU (EUPOL). På grund av säkerhetsläget var vi tvungna att bo på bevakade camper i Kabul, men det skedde ändå självmordsattacker mot camperna. Vårt team utbildade afghanska poliser, på alla nivåer, i hur man använder underrättelser i det dagliga polisarbetet. Jag flög över hela Afghanistan för att hålla dessa utbildningar. Ett otroligt roligt men samtidigt jobbigt och krävande år.  
 
Förberedelser inför utlandstjänstgöring. Inför varje utlandsuppdrag har jag genomgått olika säkerhetsutbildningar i Sverige, av antingen Försvarsmakten eller Polisen och har sedan alltid fått genomgå en lokal utbildning av FN eller EU när jag anlänt till landet.               
Som exempel hade jag en två veckor lång utbildning av Militärens Personskyddsgrupp, innan jag åkte till Afghanistan. Utbildningen handlade om att lära sig att agera och överleva när man är i efterhand och blir beskjuten.
 
På plats i Afghanistan hade sedan missionen en fyra dagars utbildning, Hostile Environment Awareness Training, som handlade om hur man arbetar så säkert som det går, i ett högriskland som har självmordsbombare, Improvised explosive device (IED) och där det finns kidnappningsrisk. Detta blandades med bland annat riktigt bra utbildning i akutsjukvård. Mycket handlar om att vara mentalt förberedd.  
 

VAD JAG BRINNER FÖR OCH MINA INTRESSEN
Jag har alltid tyckt om att hjälpa till och det är den stora orsaken till att jag blev polis. Hjälpa människor som har problem och det kan jag fortfarande göra som konsult, vilket känns väldigt bra.

Gillar att åka utför på vintern och på min motorcykel sommartid. Har jagat mycket i mina dagar och har haft flera jakttaxar. Fiskar gärna om tillfälle ges, favoriten är vanligt mete med mask, tycker det är så avkopplande. Skogen och naturen har alltid varit ett bra sätt för mig att ladda mina batterier och kaffet smakar så mycket bättre ute i det fria.

 

UTREDNINGAR

Jag kan bland annat hjälpa dig och utreda vid
 • Pågående brottslig verksamhet, t ex olovlig andrahandsuthyrning,  alkohol- och/eller narkotikaförsäljning  eller sexhandel från lägenhet i hyresfastighet. 
 • Utredning och förebyggande arbete mot stölder på arbetsplatser
 • Hot och riskbedömningar, mot både personer och händelser
 • Bakgrundskontroll av CV och Personliga brev t ex i samband med nyanställning. 
 • Diskreta utredningar som av olika anledningar inte kan utföras av polisen, med eller utan spaningsinsats. Jag har under många år arbetat med hemliga operationer.
 • Vid Säkerhetsprövningsintervjuer identifieras beteenden och personlighetsdrag hos din personal som hjälper dig att säkerställa att du har rätt person på rätt plats. Vid dessa intervjuer samarbetar jag med Zanko Dasko på Recway

Utbildningar

Jag kan bland annat hjälpa dig med följande utbildningar
 • Mentala förberedelser. Jobbar du i en miljö där hot eller våld kan förekomma ? Genom att använda mentala förberedelser  bestämmer du i förväg hur du ska agera när olika situationer sedan uppstår.
 • Grundkurs för personer som ska arbeta utomlands. Efter genomförd utbildning har man tillräckliga kunskaper och färdigheter för att kunna göra olika säkerhets- och riskbedömningar. Kursen fokuserar på olika förberedelser, det är lättare att reagera på olika hot om man redan i förväg bestämt vad man ska göra. Jag är utbildad av Polisen, Försvarsmakten, FN och EU.
 • Förebyggande arbete. Vad är det,  hur gör man och varför ska man använda förebyggande arbete?

Rådgivning

Jag kan hjälpa dig med rådgivning vid
 • Pågående brottslig verksamhet. Olika sätt att störa eller försvåra den brottsliga verksamheten så den slutar eller flyttas. Förebyggande åtgärder, samarbeten mm. Jag är van att lösa olika säkerhetsproblem som tidigare chef inom polisen.
 • Brottsförebyggande arbete. 
 • Ge förslag på lösning på olika säkerhetsproblem/frågor vid ny verksamhet. 

 

Utbildningar

 
Jag kan bland annat hjälpa dig med följande utbildningar
 • Mentala förberedelser. Jobbar du i en miljö där hot eller våld kan förekomma ? Genom att använda mentala förberedelser  bestämmer du i förväg hur du ska agera när olika situationer sedan uppstår.
 • Grundkurs för personer som ska arbeta utomlands. Efter genomförd utbildning har man tillräckliga kunskaper och färdigheter för att kunna göra olika säkerhets- och riskbedömningar. Kursen fokuserar på olika förberedelser, det är lättare att reagera på olika hot om man redan i förväg bestämt vad man ska göra. Jag är utbildad av Polisen, Försvarsmakten, FN och EU.
 • Förebyggande arbete. Vad är det,  hur gör man och varför ska man använda förebyggande arbete?

Mentala förberedelser

Boka Nu

Grundkurs för personer som ska arbeta utomlands

Boka Nu

Förebyggande arbete

Boka Nu

FÖRELÄSNINGAR

 Jag kan bland annat erbjuda dig föreläsningar som  handlar om
 • Riskerna med intag av alkohol och droger. Denna, just nu digitala föreläsning, riktar sig till skolelever på högstadiet eller gymnasiet. Jag berättar bland annat om baksidan av ett missbruk och vad som kan hända när man testar (läs gärna denna rekommendation som jag fått) . 
 • Mina utlandsuppdrag som polis och officer för FN och EU. Allt från hur man förberedelser sig för att arbeta i högriskländer till personliga upplevelser som innefattar upplevelsen att  hamna mitt i Pakistans värsta jordbävning på över hundra år och att bli väckt av självmordsbombare som sprängde sig in på campen där jag bodde i Afghanistan. 

Riskerna med intag av alkohol och droger

Boka Nu / Läs Mer

Mina utlandsuppdrag som polis och officer för FN och EU

Boka Nu / Läs Mer
72B1A4C46340464AB0AC98611339ABD5
Kopia av coachning av Svart och Gul Porträtt Fotografi Bokomslag